Den angst behandling som har den største effekt på angst lidelser, er kognitiv adfærdsterapi.
Kognition handler om de tanker, du tænker, og så handler den også om de sanseindtryk, du får fra dine omgivelser og dig selv.
Angst behandling
Kognitiv adfærdsterapi er derfor en angst behandling, der tager udgangspunkt i og lægger vægt på de tanker, du har i forbindelse med de situationer, du befinder dig i.Den måde du tænker på, har nemlig afgørende betydning for, hvordan du vurderer og oplever dig selv og en given situation eller begivenhed.
Et eksempel kunne være, at du går en tur ude i skoven og så hører du pludselig fodtrin bag dig.
Hvis din første tanke er, ”Shit…nu bliver jeg overfaldet”, så vil du mærke angsten og en række kropslige reaktioner. Din fysiske reaktion går i gang med f.eks. hjertebanken, sveden der pibler frem, rysten, halsen der snører sig sammen og et sug i maven.
Din adfærd vil være lettere panisk, som f.eks. at løbe væk, skrige højt, begynde at græde eller i den dur.
Er din tanke derimod, ”Nå, det er bare en anden person, der også vil ud at have noget luft her om aftenen”. Så vil du ikke opleve angstreaktionen, og din adfærd vil være upåvirket af situationen. Læs også: Medicin mod angst
Dette eksempel illustrer, hvordan dine tanker, følelser og handling/adfærd altid hænger sammen, og særligt hvordan tanker kan påvirke vores følelsesmæssige tilstand og handlemønstre.
Den terapeutiske proces
Den terapeutiske proces handler om at finde ud af, hvad det er for nogen tanker og vurderinger, der ligger til grund for den angst eller det ubehag, som du oplever. Og sætte spørgsmålstegn ved, om det er den eneste måde, at bedømme begivenheden på.
Angst behandling handler også om at gøre dig bevidst om dine uhensigtsmæssige tankemønstre, fordi når du bliver bevidst om dine tanker, så kan du rent faktisk gøre noget ved dem.
En vigtig del af kognitiv adfærdsterapi er også at forstå, hvordan din adfærd – altså de ting du gør for at dæmpe eller for helt at undgå angsten, påvirker og er med til at fastholde din angst. Se også: 3 simple tips til at få dine angstanfald væk
Hvis du f.eks. har panikangst og hele tiden undgår at handle ind i et supermarked, fordi det opleves som farligt eller ekstremt ubehageligt, så finder du aldrig ud af, at du faktisk godt kan klare situationen, og at der ikke sker det, du frygter. I terapien indgår der derfor mange øvelser, som går ud på, at du skridt for skridt arbejder med at nærme dig og være i de frygtede situationer.
På den måde skaber du konkrete erfaringer med det du frygter, og at du hen ad vejen finder ud af, at disse ikke er så farlige eller ubehagelige, som du først troede.
Andre metoder inden for angst behandling
Udover kognitiv adfærdsterapi kan kropslige metoder også indgå i behandlingen, da mange mennesker med angstlidelser kan få stor gavn af afslapnings- eller afspændingsøvelser. Læs også: Selvhjælpsbøger om angst
Du vil ved terapiforløbets afslutning have fået nogle konkrete redskaber og værktøjer, som du kan bruge fremover, så du kan fastholde din positive udvikling og opretholde den konstruktive tilgang til angsten.
Forskningen viser, at ”holdbarheden” af kognitiv adfærdsterapi er særdeles god, og at risikoen for tilbagefald er mindst ved denne behandling.
>>> Lyt med her: Psykolog Lise Andersen fortæller 5 minutter om kognitiv adfærdsterapi
Jeg ved ikke om jeg,har angst for er ikke bange for ret meget . Men min krop bli’r anspændt nervøs og hjerte puls går amok . Kan det ikke være medicinen jeg tager mod følelsesløshed i arme og ben . Der giver mig de symtomer ?
Det er svært at svare på, fordi jeg ikke kender din historik. Men det er da helt sikkert noget, jeg ville gå til lægen med. Her kan du også få at vide, om det er bivirkninger fra den medicin du tager i øjeblikket. Hvis din krop bliver anspændt, nervøs og hjertet hamre, kan det også være en potentiel stress-reaktion. Men igen spørg din læge, de kan hjælpe dig videre 🙂
Kh Sofia