Kære Sofia
Jeg er en 42 årig mand der har kæmpet med angst i snart 4 måneder. Mange spørger typisk efter gode råd mens man er midt i stormvejret, altså angsten. Men mit spørgsmål lyder på hvilke tiltag, jeg kan lave, når den værste angst er ovre, hvor jeg nu er i en fase, hvor angsten ikke er der, men kun restsymptomerne?
Efter at have kæmpet med angst næsten dagligt, har jeg i snart 1 måned været angst fri. Jeg kan helt sikkert mærke, at jeg er på den anden side, men jeg er forsigtig optimist, for  jeg ved jo, at angsten altid vil banke på i en eller anden form.
Jeg har gået til psykolog, lavet eksponeringsøvelser, trænet åndedræt, begyndt at løbe og lyttet efter min krop. Alle disse ting har været medvirkende til, at jeg nu står her uden panikangst den sidste måneds tid.
Dog har jeg stadig daglige kropsfornemmelser som svimmelhed, uvirkelighedsfølelse, nakkespændinger og lidt ængstelse. De kommer typisk efter en lang dag, hvor batteriet er ved at være tømt, men ved sengetid forsvinder de igen.
Jeg kan sagtens fungere med arbejde, barn, indkøb uden at kropsfornemmelserne overvælder mig, men jeg har ikke samme energiniveau som tidligere, da jeg ved 21-tiden er helt drænet. Jeg går som regel også i seng ved 22-tiden, for jeg ved at dårlig søvn er angstens bedste ven.
Jeg er selvfølgelig stolt og lykkelig over, at jeg ikke længere har panikangst, helbredsangst eller katastrofetanker. Men jeg synes på den anden siden, at det kan være hårdt at døje med de her symptomer. Man tænker "hvornår forsvinder de helt?"
Har du forslag til, hvordan jeg kan arbejde med de her symptomer? Er lidt på herrens mark? Skal jeg fortsætte med de daglige gøremål og håbe på at de forsvinder med tiden, eller skal jeg trappe ned på arbejde?

Hilsen Oliver


Kære Oliver

Først og fremmest vil jeg gerne rose dig for at tage fat om angsten og din situation lige fra starten. Det kan nemlig være svært. Det er virkelig godt gået. Hatten af for dig!

Angst symptomer


Angst symptomer optræder som psykiske og/eller fysiske symptomer, som du også beskriver det fx svimmelhed, uvirkelighedsfølelse, nakkespændinger og ængstelse. Det er fuldstændig almindeligt.
Men det er stadig angst symptomer, som din krop bruger energi på at styre og kontrollere, og det dræner din krop for energi. Det er derfor, du føler dig helt færdig om aftenen. Og derfor er det en rigtig god ide, som du også gør, at gå tidligere i seng end du måske normalt plejer. Læs også: Panikangst og løbeture


panikangst
Hvis du ikke kan sove, kan du høre en lydbog, meditation eller stille musik, der er med til at berolige dit nervesystem. Det at du bare ligger ned og slapper af hjælper din krop med at oplade sit indre batteri. Hvile er derfor altid godt givet ud.

100 % energi - hver dag


En god strategi er at se din dag som et energiregnskab, der bliver nødt til at gå op, når aftenen er omme.
Hver dag har du 100 % energi til rådighed. Men hver gang du laver noget i løbet din dag, koster det energi hos dig. Du har altså kun 100 % om dagen - og ikke 130 %. Kun 100 %!



En typisk dag kan se sådan her ud:

→ Aflever barn/børn i daginstitution/skole

→ Transport til arbejde

→ Møder ind på arbejde

→ Arbejdsopgaver, møder, kollegaer, chefer på arbejdet

→ Transport fra arbejdet

→ Handle ind i supermarkedet til hverdagen

→ Hente barn/børn i daginstitution/skole

→ Transport hjem med barn/børn

→ Vaske madkasser og drikkedunke

→ Hjælpe med lektier

→ Lave aftensmad

→ Spise aftensmad - måske opstår søskende konflikter

→ Bade barn/børn

→ Smøre madpakker

→ Putte barn/børn og læse godnathistorie
Eventuelt i løbet af dagen/ugen:

→  Lufte hund

→  Fodre kæledyr

→ Have legeaftale/legegruppe med hjem

→ Aftenmøder på arbejdet

→ Kursusafholdelse/konferencer i weekenden

→ Gøre rent

→ Handle ind

→ Gæster til middag

→ Fødselsdage

→ Motion
Når du døjer med svimmelhed, uvirkelighedsfornemmelse og nakkespændinger, hvor du samtidig føler dig energiforladt, kan du tage temperaturen på dit energiregnskab.Med stor sandsynlighed vil der være noget, du kan justere på, der vil give dig ekstra tid til at restituere. Det kan også være dine rutiner. Hvad, hvor og hvornår laver du daglige gøremål?

Et eksempel fra mit eget liv:
→ Fra at handle ind i supermarkeder 2-3 gange om ugen til hele familien > bestiller jeg nu dagligvarer hos Nemlig.com.
→ Fra at færdiggøre alle daglige gøremål som fx vaske madkasser og drikkedunke, lægge tøj sammen, rydde op med det samme, efter jeg kom ind ad døren > sætter jeg mig nu ned i min. 10 minutter, og færdiggør den vigtigste opgave først - og jeg laver max 2 opgaver efter hinanden.
→ Før arbejdede jeg om aftenen > det gør jeg ikke mere, selvom jeg nogle gange har lyst til det.
→ Før kunne jeg også have aftaler flere dage i træk > nu vælger jeg at have flere sammenhængende dage uden faste aftaler.

Skab flere åndehuller


Energiregnskabet består altså af alle de ting, der DRÆNER dig for energi og alle de ting, der GIVER dig energi.
Energiregnskab handler derfor om at finde endnu flere åndehuller, så du har mulighed for at tage flere pauser i løbet af dagen, og at du samtidig kan slappe mere af, end du gør nu. Er der opgaver, pligter eller aktiviteter du bliver nødt til at droppe i øjeblikket?
- Og at du husker dig selv på, hvad er det, der gør dig GLAD. Se også: 3 simple tips til at få dine angstanfald væk
Hvordan kan du skabe tid til dig selv (som er ekstra vigtigt, når du også har børn), og hvad vil du bruge den tid til eller på? Hvordan vil du oplade dit indre batteri?
Når din krop får mere restitution vil den genskabe sin naturlige balance. Det er din krop skabt til, så det sker helt af sig selv, når den får de rette betingelser. Når det sker vil din svimmelhed og uvirkelighedsfornemmelse stille og roligt gå væk. Når de er væk, vil følelsen af ængstelse også gå væk.

Bekræftelser


Erstat din ængstelige følelse med tryghed. Læs også: Kostråd til panikangst
Sig til dig selv: "Alt er som det skal være. Jeg er tryg".
Sig denne bekræftelse højt for dig selv eller indeni dig selv - flere gange om dagen.
Ja, alle disse symptomer forsvinder igen, når kroppen genopretter sin balance. Det er hamrende irriterende, når de er tilstede. Men du kan også vælge at se dem som signaler, der minder dig om - om du er på rette vej?
Stil dig disse spørgsmål undervejs i din proces:

♥ Får jeg hvilet nok?

♥ Er denne opgave vigtig?

♥ Er jeg træt - hvorfor?

♥ Hvad har jeg lyst til - lige nu?

♥ Smiler og griner jeg/ gør min familie det også?

♥ Hvad bliver jeg nødt til at stoppe med?

♥ Hvad bliver jeg nødt til at gøre mere af?

♥ Hvilken mad spiser jeg?

♥ Hvad drikker jeg?

♥ Er der noget, der dræner mig ekstra meget?

♥ Er jeg perfektionist?

♥ Hvor stor er kærligheden til mig selv?
Jeg ønsker dig rigtig god rejse med at finde mere tid og ro til dig selv. Du er helt sikkert på rette vej.
Kærlig hilsen
Sofia
Heartmath certificeret Mentor

Skriv en kommentar, hvis der er noget, du kan bruge fra indlægget. Tak fordi du læste med idag Hjælp til angstAngst hvad kan man selv gøre?


angst meditation

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig mine 7 konkrete råd og værktøjer til at få angsten væk.



JA TAK, JEG VIL GERNE TILMELDE MIG