Jeg har en datter på 22 som lider af angst . Hun har i forbindelse med hendes angst tabt ca. 50 kg, hvorpå hun i dag kun vejer 48 kg. Hun kan ikke rigtig spise sammen med andre. Hun føler andre kigger og snakker om hende, nu hvor hun er blevet frygtelig tynd. Hun er under Sosu-uddannelse, men har det svært. Taler og støtter op om hende, men hvordan kan jeg hjælpe hende og hvilken hjælp skal hun have?

Hilsen Lene

Kære Lene

Din datter har haft et voldsomt vægttab, og uanset over hvor lang tid det har stået på, er hendes nuværende 48 kg en lav vægt.

Du beskriver vægttabet og angst der bl.a. vedrører at spise sammen med andre, samt at hun også har det svært på sin uddannelse. På den baggrund er det vanskeligt, at udtale mig om de præcise behandlingsmæssige tiltag. Vægttabet er i sig selv alvorligt, og man må derfor overveje differentialdiagnose til en angsttilstand. Dette skal udredes ved samtale med din datter, hvor hele sygdomshistorien kan give et samlet billede af hende. Umiddelbart vurderer jeg, at der bør igangsættes en akut behandlingsindsats.

Jeg vil derfor anbefale, at hun omgående kontakter egen læge, og beskriver sine symptomer, og i særlig grad det store vægttab. Egen læge er indfaldsvinklen til en videre henvisning. Lægen kan undersøge hvilke behandlingsmuligheder der ligger i jeres region, og hvor din datter skal henvises til. Forhåbentligt kan lægen vurdere hvilke tiltag der behandlingsmæssigt er brug for og henvise direkte. Hvis han/hun ikke kan klarlægge dette, kan der henvises til speciallæge i psykiatri for at udrede din datter diagnostisk og dernæst henvises til behandling.

Hvis det er tilstrækkeligt for din datter at blive behandlet i privatregi, og der er tale om angst vil hun af lægen kunne henvises til psykolog via den offentlige sygesikring. I kan søge efter egnet psykolog på f.eks. hjemmesiden www.psykologeridanmark.dk eller www.sakt.dk

Jeg håber at denne mail kan lægge op til at din datter hurtigt kommer i relevant behandling.

Bedste hilsner
Mette Lauritzen
Cand.psych.aut. Specialist i Klinisk Psykologi