Har læst dit indlæg fra en på 61 år, som lider af angst og svimmelhed.
Gyngende svimmelhed og angst
For 5 år siden, fik jeg diagnosen "perilymfatisk fistel" på venstre øre (muligvis også på højre). Læs også: Angst for svimmelhed
Det betyder balance og svimmelhedsproblemer. Meeeen, når jeg en sjælden gang bliver svimmel, så rummet kører rundt som en karrusel, bliver jeg ikke kun bange, men angst, for den svimmelhed plejer jeg ikke at få på grund af fistlen.
Jeg kan mærke at angsten puster mere til ilden, så min gyngende svimmelhed bliver værre.
Jeg bliver angst for, om min gyngende svimmelhed går væk?
- Skal jeg på sygehuset med min angst og svimmelhed?
- Er der overhovedet nogen, der kan hjælpe mig med mine balanceproblemer? Og hvornår får den gyngende svimmelhed igen?
- Denne angst for svimmelhed går jeg med.
Og som den 61-årige, så går jeg grundet angsten (og fistlen) også rundt, som et stift bræt hele tiden. Se også: Gratis meditation - Jeg er fri
Selvom man ved at angsten provokerer min svimmelhed hele tiden, kan jeg ikke "fatte" det og slippe angsten, heller ikke med kognitiv behandlingsskemaet, som jeg kan ud og ind. Hvordan kan jeg få min angst og svimmelhed væk? Hvad med angst og hypnose?
Vh T
Hej T
Angst og svimmelhed
Det lyder som om din gyngende svimmelhed ved ”perilymfatisk fistel”, har udløst en angst for svimmelhedssymptomerne.
Det lyder, som om du derved kan have svært ved at skelne, hvad der skyldes sygdommen, og hvad der skyldes angst.
Når vi bliver bange, reagerer kroppen ved at hjertet pumper hurtigere, så blodet kommer ud i arme og ben, så vi kan flygte eller kæmpe.
Sådan reagerer kroppen også, selv om det er en indbildt fare, og det kan derfor opleves som hjertebanken, svimmelhed og ”uvirkelighedsfornemmelse”.
Angst for angsten
Dit problem er derfor i bund og grund en angst for angsten. Når du mærker noget, bliver du på et splitsekund bange, og så forværres symptomerne på grund af den angst du får, når du oplever denne gyngende svimmelhed.
Fokus for at få det bedre, er derfor ikke at minimere den gyngende svimmelhed, men derimod at ændre på den måde, som du reagerer på svimmelheden på.
Der er forskellige behandlingsmetoder, som supplerer den klassiske kognitive terapi i behandlingen af angst.
Fælles for de fleste behandlingsmetoder er, at de støtter klienten i at øve sig i at kunne opleve de angstfyldte situationer på en mere realistisk og accepterende måde, så angsten for angsten ikke længere styrer dig.
Angst og hypnose
Da du spørger til, om hypnose kan hjælpe, vil jeg bruge noget plads på denne behandlingsmetode. Læs også: 3 fødevarer, der forstærker angst og panikanfald
Inden for hypnose findes der mange forskellige metoder og tilgange, som det vil føre for vidt at beskrive fyldestgørende her.
Det følgende vil derfor være én tilgang ud af flere, inden for hypnose. Inden for hypnose kan man betragte angst som en trancetilstand.
En trancetilstand kan beskrives som en tilstand, hvor man er meget koncentreret.
I forbindelse med angst kan man sige, at ens opmærksomhed i de angstfyldte situationer er fuldstændigt fokuseret på det, der fremkalder angsten, og at man derfor ikke lægger mærke til andre aspekter af situationen, som måske kunne berolige en.
Jo flere gange, man oplever den samme type af situation, hvor man får angst, og forbliver i angsten, fordi man ikke ved, hvordan man skal berolige sig selv.Dette cementerer faktisk angsten mere, fordi man er så fokuseret på den, og derfor ikke lægger mærke til andre aspekter af situationen, som måske kunne trække i den anden retning.Man vil desuden let komme i den samme trancetilstand, hvis noget minder en om de tidligere situationer, fx oplevelsen af gyngende svimmelhed.En metode inden for hypnose kan være at lære klienten, hvordan han/hun bringer sig selv ud af koncentrationen omkring angsten, dvs bringer sig selv ud af de angstfyldte situationer.
Selvhypnose
Klienten kan fx træne selvhypnose, hvor man træner først at bringe sig selv i en trancetilstand, ved fx at forestille sig et behageligt sted i naturen, og derefter bliver mere bevidst om, hvordan man bringer sig tilbage til ”virkeligheden”.
Elementer i at bringe sig tilbage fra en trancetilstand kan være, at kigge sig rundt i rummet, at mærke det underlag, man sidder eller ligger på, at blive bevidst om sin vejrtrækning osv.
Hvis du har lyst til at vide mere om hypnose og hypnoterapi, kan du evt. anskaffe dig lægen Jens-Jørgen Gravesens bøger.Hans bog ”Negativ spontanhypnose” fra 2012 er rigtigt god, med mange eksempler fra praksis. Se også: Giv slip på angst og stress
Jeg håber, at mit svar kan inspirere dig til at arbejde videre med din angst for svimmelhed, og jeg vil afslutte med at understrege, at det ofte er en stor hjælp at få hjælp til processen fra en dygtig psykolog, som kan motivere og guide dig, så man ikke opgiver for tidligt og konkluderer, at det ikke nytter noget.
Med venlig hilsen
Nina Hestbech
Autoriseret psykolog
Skriv en kommentar, hvis der er noget, du kan bruge fra indlægget. Tak fordi du læste med i dag
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig mine 7 konkrete råd og værktøjer til at få angsten væk.
JA TAK, JEG VIL GERNE TILMELDE MIG
Hej, blev for 23 år siden, opereret for en svulst på balance nerven, i hjernen, og har stadig problemer med balancen, kan hypnose mon hjælpe?
Jeg har aldrig selv prøvet hypnose, så kan ikke svare på det. Men jeg vil anbefale dig at prøve det af, hvis det er en metoder der taler til dig.